Συνάντηση #1

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021
20:00 - 22:00

Μετάβαση στην αειφορία: Γιατί και Πώς;

Το Τουβαλού είναι ένα από τα πιο απομονωμένα κράτη του κόσμου μας. Όμως, ο υπουργός εξωτερικών του κατάφερε να φέρει το Τουβαλού στο κέντρο του κόσμου αφού στάθηκε μέχρι το γόνατο στο νερό σε μια viral ομιλία του στο συνέδριο του ΟΗΕ για το κλίμα. Αυτό που για εμάς φαντάζει μακρινό και αδύνατο να συμβεί, για άλλες χώρες είναι ήδη η πραγματικότητα. Το περιβάλλον αλλάζει δραματικά και απειλείται και η ίδια η ανθρώπινη επιβίωση. Υπάρχει απάντηση; Μπορούμε να κάνουμε κάτι; Έχουμε εργαλεία στην διάθεσή μας; Στην συνάντησή μας θα συζητήσουμε για την μετάβαση σε μια οικονομία χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον. Γιατί χρειάζεται; Με τι τρόπο θα το καταφέρουμε;

Την συζήτηση συντονίζει η Φαίη Μακαντάση.

Η Φαίη Μακαντάση είναι Επικεφαλής Ερευνών στη διαΝΕΟσις. Διδάσκει Μικροοικονομική Θεωρία και Θεωρία Παιγνίων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Η διδακτορική της διατριβή ολοκληρώθηκε στο ΟΠΑ, ενώ υπήρξε μεταδιδακτορική ερευνήτρια σε θέματα μεταρρύθμισης του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα, των εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας και της μέτρησης του ανθρώπινου κεφαλαίου της. Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε υποτροφίες από το ΙΚΥ, την Τράπεζα Κύπρου, το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, το ΟΠΑ και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ». Προσφάτως έλαβε ερευνητική επιχορήγηση από το Hellenic Observatory του London School of Economics. Έχει ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και έχει συγγράψει και επιμεληθεί επιστημονικά κοινωνικο-οικονομικές μελέτες που αφορούν την Ελλάδα και την έξοδο της χώρας από την κρίση.

New Project

Φοίβη Κουντούρη

Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Ερευνητικού Εργαστηρίου ReSEES, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Διευθύντρια της Μονάδας Αειφόρου Ανάπτυξης και του EIT Climate -KIC Hub Ελλάδος, ΕΚ ΑΘΗΝΑ

Fellow World Academy of Art and Science

Εκλεγμένη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (EAERE)

Συμπρόεδρος του SDSN Europe και SDSN Greece

 

H Καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη είναι παγκοσμίως γνωστή οικονομολόγος, διεθνής ηγέτιδα Αειφόρου Ανάπτυξης. Πρωτοπορεί στη διαμόρφωση ανθρωποκεντρικών, διεπιστημονικών συστημάτων βιώσιμης αλληλεπίδρασης φύσης – κοινωνίας – οικονομίας για τη μετάβαση σε κλιματικά ουδέτερο – ανθεκτικό κόσμο. Περιλαμβάνεται στο 1% γυναίκων οικονομολόγων με την μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή, με 15 βιβλία και 465 άρθρα. Είναι μέλος του World Academy of Art & Science, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος – Φυσικών Πόρων, κατέχει πολλά διεθνή βραβεία ακαδημαϊκής αριστείας, συμπεριλαμβανομένου του European Research Synergy Grant, που είναι η πιο σημαντική Ευρωπαϊκή ερευνητική χρηματοδότηση / βραβείο και η πρώτη σε Ελλάδα και Κύπρο. Έχει στο ενεργητικό της 100  Ευρωπαϊκά / παγκόσμια ερευνητικά έργα / πρωτοβουλίες, μια ομάδα 150 ερευνητών και έργο που καθορίζει παγκόσμιες πολιτικές και υποστηρίζει την ευημερία ανθρώπων.

 

Το διδακτορικό της ολοκληρώθηκε στο Πανεπιστήμιο Cambridge (με πλήρη υποτροφία). Δίδαξε στα πανεπιστήμια Cambridge, UCL, LSE, Reading. Είναι καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), ιδρύτρια/διευθύντρια του Ερευνητικού Εργαστηρίου ReSEES ΟΠΑ, της Μονάδας Αειφόρου Ανάπτυξης και του EIT Climate – KIC στο ATHENA Ιnformatics Research Center. Συμπροεδρεύει στο United Nations SDSN – Ευρώπης,  και Προεδρεύει στο International Center for Research ICRE8, και στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δασών. Είναι Επίτροπος της παγκόσμιας COVID-19 Lancet Commission. Επίσης, είναι μέλος της Επιτροπής Πισσαρίδη (Ελληνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο) και της Εθνικής Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής. Είναι σύμβουλος των ΕΕ, Παγκόσμιας Τράπεζας, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΠΟΥ και άλλων διεθνών οργανισμών και κυβερνήσεων παγκοσμίως.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Newsletter

Social Media

Διεύθυνση: Βίκτωρος Ουγκώ 15, Μεταξουργείο 10437, Αθήνα

E-mail: info@esproject.gr