Το θέμα της συζήτησης
Το Τουβαλού είναι ένα από τα πιο απομονωμένα κράτη του κόσμου μας. Όμως, ο υπουργός εξωτερικών του κατάφερε να φέρει το Τουβαλού στο κέντρο του κόσμου αφού στάθηκε μέχρι το γόνατο στο νερό σε μια viral ομιλία του στο συνέδριο του ΟΗΕ για το κλίμα. Αυτό που για εμάς φαντάζει μακρινό και αδύνατο να συμβεί, για άλλες χώρες είναι ήδη η πραγματικότητα. Το περιβάλλον αλλάζει δραματικά και απειλείται και η ίδια η ανθρώπινη επιβίωση. Υπάρχει απάντηση; Μπορούμε να κάνουμε κάτι; Έχουμε εργαλεία στην διάθεσή μας; Στην συνάντησή μας θα συζητήσουμε για την μετάβαση σε μια οικονομία χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον. Γιατί χρειάζεται; Με τι τρόπο θα το καταφέρουμε;
Λίγα λόγια για την Φοίβη Κουντούρη
H Καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη είναι παγκοσμίως γνωστή οικονομολόγος, διεθνής ηγέτιδα Αειφόρου Ανάπτυξης. Πρωτοπορεί στη διαμόρφωση ανθρωποκεντρικών, διεπιστημονικών συστημάτων βιώσιμης αλληλεπίδρασης φύσης – κοινωνίας – οικονομίας για τη μετάβαση σε κλιματικά ουδέτερο – ανθεκτικό κόσμο. Περιλαμβάνεται στο 1% γυναικών οικονομολόγων με την μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή, με 15 βιβλία και 465 άρθρα. Είναι μέλος του World Academy of Art & Science, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος – Φυσικών Πόρων, κατέχει πολλά διεθνή βραβεία ακαδημαϊκής αριστείας, συμπεριλαμβανομένου του European Research Synergy Grant, που είναι η πιο σημαντική Ευρωπαϊκή ερευνητική χρηματοδότηση / βραβείο και η πρώτη σε Ελλάδα και Κύπρο. Έχει στο ενεργητικό της 100 Ευρωπαϊκά / παγκόσμια ερευνητικά έργα / πρωτοβουλίες, μια ομάδα 150 ερευνητών και έργο που καθορίζει παγκόσμιες πολιτικές και υποστηρίζει την ευημερία ανθρώπων.
Λίγα λόγια για την Φαίη Μακαντάση
Η Φαίη Μακαντάση είναι Επικεφαλής Ερευνών στη διαΝΕΟσις. Διδάσκει Μικροοικονομική Θεωρία και Θεωρία Παιγνίων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Η διδακτορική της διατριβή ολοκληρώθηκε στο ΟΠΑ, ενώ υπήρξε μεταδιδακτορική ερευνήτρια σε θέματα μεταρρύθμισης του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα, των εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας και της μέτρησης του ανθρώπινου κεφαλαίου της. Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε υποτροφίες από το ΙΚΥ, την Τράπεζα Κύπρου, το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, το ΟΠΑ και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ». Προσφάτως έλαβε ερευνητική επιχορήγηση από το Hellenic Observatory του London School of Economics. Έχει ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και έχει συγγράψει και επιμεληθεί επιστημονικά κοινωνικο-οικονομικές μελέτες που αφορούν την Ελλάδα και την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Το πρόγραμμα
Το Ρώτα έναν Οικονομολόγο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το E square Project.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr.
Ευχαριστούμε πολύ όλα τα άτομα τα οποία συμμετείχαν στην εκδήλωσή μας! Μείνετε συντονισμένοι για την ανάρτηση των επόμενων συζητήσεών μας. Το Σάββατο 19/3 θα είναι διαθέσιμη η μαγνητοσκόπηση της εκδήλωσης “Δημόσιο Ταμείο: Έσοδα, Έξοδα, Συντάξεις” με εισηγητή τον καθηγητή και διευθυντή του ΙΟΒΕ κ. Νίκο Βέττα. Το Σάββατο 26/3 θα είναι διαθέσιμη η τρίτη συνάντηση του προγράμματος με εισηγητή τον Μάνο Ματσαγγάνη και θέμα “Ρώτησε για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Ευρώ”.
Τέλος, μην ξεχνάτε να μας ακολουθείτε για να ενημερώνεστε για μελλοντικές συναντήσεις του προγράμματος!